Sunday, March 27, 2011

popiah goreng/popiah basah

Terasa nak makan popiah basah...kan best kalo ada pasar malam kt sini..senang kerja...
Disebabkab malas nak buat kulit popiah basah..so..kita tukar skit resepinya...buat popiah goreng, guna kulit popiah buatan Malaysia yang dibeli di Bahrain..tapi kita letak sos untuk popiah basah..amacam..popiah goreng/popiah basah...:)


Ini adalah cubaan pertama saya..so..size tu tak secomel mana..nanti perlukan lebih latihan..: )



Kuah cili popiah

Cili kering
Udang Kering
Cuka/ perahan lemon
Gula
Gula merah
Garam


Semuanya secukup rasa yer..kene rasa sendiri..ikut tahap kepedasan masing-masing

Isi popiah

Bahan A

2 sudu besar bawang besar blend
2 ulas bawang putih blend
1 sudu besar udang kering

Bahan B

Isi ketam di potong halus/panjang
Carrot di potong halus/ panjang
Taugeh


Bahan A ditumis sehingga garing...masukkan bahan B..

Selepas siap masak..sejukkan..lepas tu masukkan dalam kulit popiah, boleh masukkan sedikit bawang goreng dan gulung..gam kan dihujung menggunakan tepung + air sedikit..

Goreng popiah..sudah masak..sapu kuah di atas popiah tadi.






No comments:

Post a Comment